Centrale Verwarming vs Elektrische Verwarming: Wat is het verschil?

Centrale verwarming en elektrische verwarming zijn twee verschillende manieren om een huis te verwarmen. Elektrische radiatoren verwarmen alleen de ruimte waarin ze zich bevinden, terwijl bij een centraal verwarmingssysteem een bepaalde hoeveelheid energie wordt verspild omdat het warme water door de leidingen in de muren van het huis stroomt. Hoewel je misschien nog steeds radiatoren of plintverwarmers in huizen vindt, hebben de meeste huizen tegenwoordig verwarmingssystemen met geforceerde lucht. Geforceerde luchtverwarmingssystemen kunnen gas- of elektrisch zijn.

Beide zullen de klus klaren en je huis warm houden.Centrale verwarming kan zowel gas als elektriciteit als stroombron gebruiken, hoewel sommige huizen mogelijk hybride opstellingen hebben die beide gebruiken. Aardgas is de meest gebruikte brandstof voor centrale verwarmingssystemen, gevolgd door elektriciteit. Als u net als de meeste van onze klanten bent, wilt u misschien weten wat de kosten zijn van centrale verwarming op gas in vergelijking met elektrische centrale verwarming. Elk heeft voor- en nadelen, dus laten we er een paar bespreken.Over het algemeen hoor je misschien dat centrale verwarming op gas de zuinigste van de twee opties is.

Dit is tot op zekere hoogte waar. Brandstofkosten zijn doorgaans goedkoper dan de kosten van elektriciteit. Centrale verwarming op gas kost u echter doorgaans meer in het begin. Dit komt omdat de installatiekosten voor centrale verwarming op gas doorgaans hoger zijn dan voor elektrische centrale verwarming.Als u kiest voor een elektrische centrale verwarming, is het belangrijk om een reservewarmtebron te hebben in geval van stroomuitval.

Dit zorgt niet alleen voor precies comfort voor de inzittenden (sommigen houden van warm, sommigen houden van koud), maar als de kamer niet bezet is, kan de verwarming worden uitgeschakeld (of helemaal naar beneden) om zo efficiënt mogelijk te kunnen werken. En als uw budget het toelaat en u zich hebt gevestigd in uw huis voor altijd, kies dan in ieder geval voor een zonne- of geothermische verwarming.Door warmte over te dragen door middel van water (warm water via leidingen) zijn hydronische systemen veel efficiënter dan geforceerde luchtsystemen als het gaat om het verplaatsen van de warmte van punt A naar punt B, in dit geval van een ketel naar de plint of ventilatorconvector in de ruimte. Gevoed door aardgas of propaan en aangestuurd door de thermostaat van het huis, verbrandt een gasoven brandstof om de warmtewisselaar van het apparaat te verwarmen. Elektrische verwarmingssystemen verdienen bijvoorbeeld over het algemeen de voorkeur in mildere klimaten waar het verschil in operationele kosten relatief klein is.

Een ventilator voert de verwarmde lucht door het leidingwerk van de woning en de bijproducten van de brandende brandstof worden uit het huis afgevoerd.De meeste huiseigenaren die nieuwe verwarmings- of koelapparatuur nodig hebben, zullen op internet zoeken om informatie te krijgen. Directe warmte wordt vaak gezien als aanvullende warmte in de vorm van ruimteverwarmingstoestellen, maar er zijn directe verwarmingssystemen op de markt die zijn ontworpen om een heel huis te verwarmen. Actieve zonneverwarmingssystemen gebruiken de energie van de zon om een vloeistof (meestal water of propyleenglycol) te verwarmen die vervolgens wordt overgebracht naar een warmtewisselaar om het huis te verwarmen. Zoals ik al zei, is centrale verwarming op gas efficiënter dan elektrische centrale verwarming, dus je verbruikt in het algemeen minder energie.