Wordt een ketel beschouwd als centrale verwarming?

Er is een aanzienlijk verschil tussen ketelwarmte en, simpel gezegd, een ketel gebruikt warm water of stoom uit heet water om uw huis te verwarmen en een oven gebruikt warme lucht. Maar het contrast gaat een beetje verder dan dat. De manier waarop elk systeem werkt om klimaatregeling te bieden bij temperaturen onder het vriespunt is heel anders, en het is belangrijk om naar andere factoren te kijken, zoals reparatiekosten en initiële installatie om te bepalen welk systeem het beste is voor uw huis. Het warme water dat door uw gasboiler wordt geproduceerd, wordt vervolgens via uw centrale verwarming en via leidingen naar uw radiatoren gepompt om uw huis te verwarmen.

Afhankelijk van het type ketel dat u bezit, stroomt deze ofwel rechtstreeks door kranen en douches (combi) of wordt overgebracht en opgeslagen in een aparte watertank of cilinder (alleen systeem en warmte). Niet alleen gaat je gasboiler langer mee als je er goed voor zorgt, dat extra rendement betekent ook dat je energierekening lager blijft. Hydronische warmte wordt vaak beschouwd als een van de meest efficiënte, comfortabele en stille opties die momenteel beschikbaar zijn voor huiseigenaren. Of de centrale verwarming „aan” staat of niet, wordt bepaald door de thermostaat, die ervoor zorgt dat de temperatuur van een huis min of meer constant blijft, tot op enkele graden aan weerszijden van de door jou gekozen temperatuur.

In het VK worden ketels volgens de SEDBUK-schaal (Seasonal Efficiency of Domestic Boilers in het VK) beoordeeld van A (beste) tot G (slechtste). Dit betekent zeker niet dat gasketels zullen verdwijnen of verboden zullen worden, aangezien de wetgeving alleen van toepassing is op nieuwbouw. De meeste moderne centrale verwarmingssystemen gebruiken een elektrische pomp om warm water naar de radiatoren en terug naar de ketel te sturen; dit worden volledig gepompte systemen genoemd. U kunt bijvoorbeeld uw gasboiler wegdoen en deze vervangen door een elektrische of oliegestookte ketel als u besluit dat dat de route is die u verkiest.

Hoewel elektrische boilers vaak goedkoper zijn om te kopen en te installeren, kunnen ze aanzienlijk meer kosten om te gebruiken dan gasketels. Ten eerste wordt het warme water dat door uw ketel wordt geproduceerd door uw radiatoren gepompt wanneer u uw centrale verwarming aanzet, waardoor ze van een betrouwbare warmtebron worden voorzien. Door uw ketel aan te sluiten op de buitenkant van uw huis, werkt dit type rookkanaal door kooldioxide van buitenaf op te zuigen, op te warmen en het afval vervolgens weer naar buiten te voeren. Tegen de tijd dat het water door alle radiatoren is gegaan, heeft het een deel van zijn warmte verloren, maar dit wordt weer in de ketel bijgevuld en weer rondgestuurd.

Thermostatische ventielen (ook bekend als TRV's) die op radiatoren zijn gemonteerd, geven u meer controle over de temperatuur in afzonderlijke kamers van uw huis en helpen het energieverbruik van uw ketel te verlagen, waardoor u geld bespaart. Gietijzeren ketels worden beschouwd als geweldige, beproefde eenheden die een lange levensduur en eenvoudig onderhoud kunnen bieden. Ze werken zo hard om ons comfortabel te houden dat zelfs de meest betrouwbare ketelonderdelen uiteindelijk uitvallen. Momenteel is de meest efficiënte en kosteneffectieve vorm van centrale verwarming een gasboiler die is aangesloten op het gasnetwerk en die kantoorgebouwen, winkelcentra, woongebouwen, hotels enz.

warm houdt. De meeste mensen hebben verwarmingssystemen die zijn uitgerust met elektronische programmeurs die de ketel automatisch inschakelen op bepaalde momenten van de dag (meestal vlak voordat ze opstaan en net voordat ze thuiskomen van hun werk).