Wat is het verschil tussen centrale verwarming en gasverwarming?

Centrale verwarmingssystemen en gaswarmtesystemen zijn de meest voorkomende vormen van verwarming. Elektrische kachels en gasverwarmers kunnen beide uw huis verwarmen, maar ze doen dit op verschillende manieren. Een gaskachel neemt gewoon natuurlijke gassen op en verbrandt ze om warmte te maken. Dit betekent dat ze veel heter worden dan andere systemen.

Centrale verwarming op gas maakt gebruik van een netgasvoorziening die over het algemeen goedkoper is dan de equivalente hoeveelheden elektriciteit. Elektrische kachels zijn goedkoper, eenvoudiger te installeren en hebben geen schoorsteen nodig zoals gasverwarmers. Gasverwarming heeft echter lagere bedrijfskosten omdat gas meestal goedkoper is dan elektriciteit en gasverwarmers beter zijn in het opwarmen van grotere ruimtes. Elektrische kachels kunnen zuiniger zijn bij gebruik in kleine ruimtes.

Elektrische kachels werken door warmte te produceren met elektriciteit, die vervolgens lucht in een kast blaast en vervolgens door een warmtewisselaar wordt geduwd. De warme lucht wordt via leidingen naar de kamers in je huis geleid. Wat uw huidige opstelling ook is — of u nu een combiketel, een conventionele ketel of een achterketel gebruikt — u moet het bestaande centrale verwarmingssysteem (ketel, leidingen en radiatoren) verwijderen. Actieve zonneverwarmingssystemen gebruiken de energie van de zon om een vloeistof (meestal water of propyleenglycol) te verwarmen die vervolgens wordt overgebracht naar een warmtewisselaar om het huis te verwarmen.

Opslagverwarmers bevatten speciale soorten stenen (gemaakt van materialen, zoals klei) die veel warmte opslaan. Point-of-use waterverwarmingstoestellen zijn kleiner en worden geïnstalleerd in badkamers waar warm water nodig is. Het is belangrijk om de verschillende opties te begrijpen als u overweegt om uw huis te verwarmen met gas of elektriciteit. U bespaart veel geld door de leidingen te installeren om het gas naar de unit te brengen.

Misschien wilt u zelfs overwegen om dit gas als brandstof voor uw fornuis te gebruiken, aangezien u de leidingen toch gaat installeren. U kunt nog meer geld besparen door een gasfornuis en een wasdroger op gas te hebben. Warmtepompsystemen zijn veel efficiënter en kunnen goedkoper worden gebruikt, vooral bij daluren elektriciteit, maar ze hebben hogere installatiekosten.