Wat zijn de twee soorten centrale verwarmingsketels?

Er zijn twee hoofdtypen centrale verwarmingsketels: stoomketels en warmwaterketels. Een stoomketelsysteem verwarmt water om stoom te creëren, die door de radiatoren van het huis wordt gepompt. Een warmwaterketelsysteem verwarmt water en pompt dit door radiatoren of plinten in het huis. De topmerken voor beide keteltypes zijn Viessmann, Worcester Bosch, Baxi, Vokera, Glow Worm en Ideal.

Er zijn veel gevallen waarin het ene type ketel niet werkt, maar het andere wel, en de verschillen zijn soms veel moeilijker te herkennen dan je zou denken. Deze variëren over het algemeen op basis van het keteltype en de manier waarop ze worden aangedreven, maar ze kunnen ook hun eigen specifieke ontwerpen hebben die verschillende fabrikanten op verschillende manieren zullen maken.Als u om wat voor reden dan ook een nieuwe ketel nodig heeft, dan helpt het om te begrijpen wat u wel en niet kunt doen met uw huidige verwarmingssysteem. Er zijn veel manieren om ketels onder te verdelen in specifieke typen en ontwerpen, maar sommige verschillen hebben veel meer invloed dan andere. Met zoveel soorten ketelsystemen moet u weten wat ze allemaal te bieden hebben op het gebied van voor- en nadelen en zo vindt u het beste type ketel dat uw huis en uw gezin nog vele jaren van dienst kan zijn.

Wanneer u op zoek bent naar een vervangende ketel, kunt u er het beste rekening mee houden dat elk huis verschillende verwarmingsbehoeften heeft en dat elk ander ketelsysteem een reeks unieke eigenschappen heeft.Het ombouwen van een ketel kan uw huis ten goede komen als uw behoeften op het gebied van verwarming of warm water zijn veranderd, of als u een heel oude conventionele ketel hebt en een nieuwe combiketel gemakkelijk hetzelfde werk kunnen doen op een veel energiezuinigere manier. Als u op de hoogte bent van elk belangrijk type ketel, kan dit echt helpen om te beslissen welke opties het beste bij uw behoeften passen. Van daaruit moet u nadenken over de grootte van uw huis, of u veel warm water op aanvraag nodig heeft, een boiler met alleen warmte, uw energietoestel of deze op olie werkt, een elektrische of gasboiler en hoeveel beschikbare ruimte u heeft. Elektrische verwarmingsketels zijn perfect voor een kleinere ruimte, waarbij wat vermogen wordt ingeruild voor een veel efficiëntere verwarmingsoptie.De grootte heeft invloed op de hoeveelheid ruimte die je nodig hebt en hoeveel water je tegelijk kunt verwarmen, dus het kan belangrijk zijn om hier rekening mee te houden als je huis op bepaalde momenten meer warm water nodig heeft.

Het type ketel dat u kiest, kan grote gevolgen hebben voor uw verwarmings- en warmwatersystemen, maar het hangt ook af van het soort ruimte dat u probeert te verwarmen. Er zijn veel manieren waarop dit soort ketels kunnen worden aangepast en verbeterd, en dat betekent dat het uitleggen van de basistypen niet alles dekt. Als u eenmaal de basisprincipes van elk belangrijk keteltype begrijpt en hoe u uw verwarmingssystemen van stroom kunt voorzien, moet u beslissen welk type ketel geschikt is voor uw specifieke situatie.