Wat is een ketel en hoe werkt het als centrale verwarming?

Een gasverwarmingssysteem is afhankelijk van een gasboiler, die zorgt voor een constante toevoer van gas dat via het elektriciteitsnet binnenkomt. Er zijn drie gebruikelijke centrale verwarmingssystemen die worden gebruikt om huizen te verwarmen en af te koelen: ovens, ketels en warmtepompen. Om de beste oplossing voor uw gezin te vinden, is het belangrijk om de verschillende soorten centrale verwarmingssystemen te kennen en te weten hoe ze werken. Bij centrale verwarming wordt de warmte op één plek gegenereerd, zoals in een mechanische ruimte in een groot gebouw of de toegewezen stookruimte in een huis.

Ovens verwarmen lucht en verdelen de verwarmde lucht door het huis met behulp van kanalen. Ketels verwarmen water en leveren warm water of stoom voor verwarming. Stoom wordt via leidingen naar stoomradiatoren verspreid en warm water kan worden verspreid via plintradiatoren of vloerverwarming, of kan lucht verwarmen via een spiraal. Stoomketels werken op een hogere temperatuur dan warmwaterketels en zijn van nature minder efficiënt; er zijn momenteel echter zeer efficiënte versies van alle soorten ovens en ketels beschikbaar.

Voor warm water dat wordt gebruikt voor verwarming en uit de kranen, bevindt zich hoog in het huis een warmwatertank, meestal op de zolder of in de kast op de hoogste verdieping. Hiervoor hebt u misschien een goed geregeld en geavanceerd geprogrammeerd centraal verwarmingssysteem nodig dat in staat is om het systeem voortdurend te controleren en aan te passen aan de omgeving en de interne optimalisatie ervan. Dit type centrale verwarmingssysteem is de laatste jaren populair geworden dankzij zijn efficiëntie en compacte karakter. Als u ervoor kiest om uw verwarmingssysteem te vervangen, hebt u de mogelijkheid om apparatuur te installeren die is uitgerust met de meest energiezuinige verwarmingstechnologieën die er zijn.

Als u echter een verouderde unit heeft die aan vervanging toe is, kan het spannend zijn om te zien welke verschillende verwarmingstechnologieën beschikbaar zijn als vervangingsopties. Ze gebruiken koelmiddel en elektriciteit om warmte over te dragen in plaats van deze rechtstreeks op te wekken zoals een gasoven. Hoewel oudere oven- en ketelsystemen op fossiele brandstoffen een rendement hebben van 56% tot 70%, kunnen moderne conventionele verwarmingssystemen een rendement bereiken van wel 98,5%, waarbij bijna alle brandstof wordt omgezet in nuttige warmte voor uw huis. De Federal Trade Commission vereist dat nieuwe ovens of ketels hun AFUE weergeven, zodat consumenten de verwarmingsefficiëntie van verschillende modellen kunnen vergelijken.Niet alleen dat, maar het wordt ook gebruikt in de meeste commerciële gebouwen, zoals hoge woningen, kantoorgebouwen, winkelcentra en hotels die een of andere vorm van centrale verwarming bieden.

In het bijzonder is AFUE de verhouding tussen de jaarlijkse warmteafgifte van de oven of ketel in vergelijking met het totale jaarlijkse verbruik van fossiele brandstoffen. Andere aanpassingsopties die de energie-efficiëntie van een systeem kunnen verbeteren, zijn onder meer het installeren van programmeerbare thermostaten, het upgraden van leidingen in geforceerde luchtsystemen en het toevoegen van zoneregeling voor warmwatersystemen.Door een upgrade van de energie-efficiëntie en een nieuw, zeer efficiënt verwarmingssysteem kunt u uw brandstofkosten en de vervuilingsuitstoot van uw oven vaak halveren.