Alles wat u moet weten over centrale verwarmingssystemen

Centrale verwarming is een systeem dat warmte levert aan een heel gebouw of faciliteit. Warmte wordt gecreëerd op een specifieke locatie, zoals een stookruimte of een mechanische ruimte, en vervolgens door het hele gebouw verspreid via geforceerde lucht via leidingen, stoom of water dat door leidingen stroomt. Een centraal verwarmingssysteem heeft een oven die brandstof of elektriciteit omzet in warmte. De warmte wordt door het hele gebouw gecirculeerd, ofwel door ventilatoren die verwarmde lucht door kanalen duwen, door lagedrukstoom naar radiatoren in elke verwarmde ruimte te laten circuleren, ofwel door pompen die warm water door radiatoren in elke kamer laten circuleren.

Primaire energiebronnen kunnen brandstoffen zijn zoals steenkool of hout, olie, kerosine, aardgas of elektriciteit. Als je huis een oven, warmtepomp of boiler heeft, heb je centrale verwarming. Centrale verwarmingssystemen maken gebruik van centraal geplaatste apparatuur en leidingen of radiatoren om de warmte door uw hele huis te verdelen. De drie gebruikelijke centrale verwarmingssystemen zijn ovens, ketels en warmtepompen.

Alle drie worden ze in huizen in het hele land gebruikt om huizen te verwarmen en te koelen. Om de beste oplossing voor u en uw gezin te vinden, is het echter belangrijk om de verschillende soorten centrale verwarmingssystemen te kennen en te weten hoe ze doen wat ze doen. Warmtepompen hebben dezelfde componenten als een airconditioner met een gesplitst systeem en werken op dezelfde manier wanneer ze nodig zijn voor koeling. Airconditioners werken door warmte en vocht uit uw huis op te nemen en naar buiten af te geven om uiteindelijk de temperatuur in uw huis te verlagen.

In het geval van centrale koeling waarschuwt de thermostaat uw koeleenheid dat de temperatuur moet dalen en zullen alle componenten tegelijk samenwerken om uw huis op de gewenste temperatuur te brengen. Warmtepompen zijn ideaal voor verschillende klimaten omdat ze onder alle omstandigheden kunnen verwarmen en koelen. In tegenstelling tot moderne waterverwarmingstoestellen werd brandstof sporadisch of regelmatig verbrand (twee tot vijf keer per dag), afhankelijk van de kookfrequentie en de seizoensgebonden weersomstandigheden. Terwijl een gesplitst systeem met wisselstroom alleen koelt, kan een warmtepomp de toevoer van koelmiddel omkeren om in plaats daarvan het huis te verwarmen, zodat het proces omgekeerd werkt.

In een stoomverwarmingssysteem is elke kamer uitgerust met een radiator die is aangesloten op een bron van lagedrukstoom (een ketel). De meest voorkomende vormen van centrale verwarming zijn elektriciteit en gas omdat ze het makkelijkst te onderhouden zijn. Hierdoor kan de warmtepomp warmte-energie uit de buitenlucht opnemen en naar de woning overbrengen om deze op te warmen in plaats van warmte van binnenuit op te nemen en naar buiten af te geven om af te koelen. Een oven verbrandt stookolie of gas waarmee lucht wordt verwarmd in een warmtewisselaar en ventilatoren laten de verwarmde lucht via een netwerk van kanalen naar kamers in het gebouw circuleren.

Het specifieke systeem werkt door koele lucht in het systeem te brengen die vervolgens wordt verplaatst naar een warmtewisselaar die de lucht verwarmt. Stookolie kan automatisch worden verbrand in een centraal verwarmingssysteem en vereist geen asverwijdering en weinig onderhoud aan het verbrandingssysteem. Zelfs als het verwarmingssysteem van een gebouw lang geleden is omgebouwd van olie, kan olie nog steeds een impact hebben op het milieu door bodem en grondwater te vervuilen. Institutionele verwarmingssystemen (bijv.

kantoorgebouwen of scholen) gebruiken mogelijk goedkope bunkerbrandstof van lage kwaliteit om hun verwarmingssystemen te laten draaien, maar de kapitaalkosten zijn hoog in vergelijking met gemakkelijker te beheren vloeibare brandstoffen. Geothermische systemen gebruiken een warmtepomp en een stabiele ondergrondse temperatuur van de aarde om uw huis te verwarmen en te koelen. Terwijl ovens warmte genereren (en daarbij behoorlijk wat energie verbruiken), verplaatsen warmtepompen gewoon warmte.