Een uitgebreide gids voor de 4 soorten centrale verwarmingssystemen

Centrale verwarmingssystemen zijn essentieel om uw huis warm en comfortabel te houden tijdens de koude wintermaanden. Er zijn vier hoofdtypen centrale verwarmingssystemen: ovens, ketels, warmtepompen en hybride verwarmingssystemen. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om te begrijpen hoe ze werken en welke het beste bij u thuis past. Ovens zijn het meest voorkomende type centrale verwarming in de Verenigde Staten.

Ze gebruiken gas of olie om warmte op te wekken, die vervolgens via een netwerk van kanalen en ventilatieopeningen door het hele huis wordt gecirculeerd. Ovens zijn doorgaans efficiënter dan andere soorten centrale verwarmingssystemen, maar ze kunnen duur zijn om te installeren en te onderhouden. Ketels zijn een ander type centraal verwarmingssysteem dat warm water of stoom gebruikt om het huis te verwarmen. Ketels zijn doorgaans efficiënter dan ovens, maar ze hebben veel ruimte nodig voor de installatie en kunnen duur zijn om te onderhouden.

Warmtepompen zijn een soort centraal verwarmingssysteem dat elektriciteit gebruikt om warmte van de ene ruimte naar de andere over te brengen. Warmtepompen zijn doorgaans efficiënter dan ovens of ketels, maar ze kunnen duur zijn om te installeren en vereisen veel energie om te werken. Hybride verwarmingssystemen combineren de efficiëntie van een warmtepomp met de kracht van een oven. De warmtepomp wordt meestal gebruikt om het huis te verwarmen en te koelen, terwijl de oven alleen wordt ingeschakeld als de temperatuur onder het vriespunt daalt.

Naast deze vier soorten centrale verwarmingssystemen zijn er ook verschillende brandstofsoorten die kunnen worden gebruikt voor centrale verwarming. Aardgas is momenteel de meest voorkomende brandstofsoort in het VK, maar dit kan veranderen als de overheid het gebruik van gasketels in nieuwe woningen beperkt. Er zijn ook elektrische en LPG-alternatieven voor woningen die niet op het gasnet zijn aangesloten. Elektrische radiatoren kunnen worden gebruikt als alternatief voor een nat centraal verwarmingssysteem, terwijl elektrische boilers het systeem nat kunnen houden en uw huis kunnen verwarmen met iets anders dan gas.

Traditionele ketel- en radiatorsystemen omvatten een centrale ketel die stoom of warm water via leidingen naar individuele radiatoren laat circuleren, die vervolgens weer condenseren tot water en terugstromen naar de ketel om opnieuw te worden verwarmd. Oudere huizen en appartementsgebouwen in Noord-Amerika worden vaak met deze systemen verwarmd. De klassieke radiator, een rechtopstaande gietijzeren eenheid die gewoonlijk in de buurt van ramen wordt geplaatst, wordt vaak een stoomradiator genoemd, hoewel deze term soms onnauwkeurig is. Warmtepompen worden steeds populairder vanwege hun vermogen om hernieuwbare energie te gebruiken en hun lange levensduur.

Echte stoomketels laten in feite gasvormige stoom door leidingen naar afzonderlijke radiatoren circuleren, die vervolgens weer condenseren tot water en terugstromen naar de ketel om opnieuw te worden verwarmd. Dit type verwarming werkt op vrijwel dezelfde manier als de zon: je voelt je warm maar de lucht om je heen voelt niet dezelfde temperatuur. Moderne vloerverwarming bestaat uit kunststof waterleidingen geïnstalleerd in betonnen plaatvloeren of bevestigd aan de boven- of onderkant van houten vloeren. Deze leidingen bevatten een speciale thermodynamische vloeistof, meestal een olie, die uitzet wanneer er elektriciteit doorheen wordt geleid.

Ze kunnen net als uw ketelsysteem worden geprogrammeerd, zodat ze op een voor u geschikt tijdstip in- en uitgeschakeld worden. Stadsverwarming komt minder vaak voor, maar er zijn dergelijke systemen in het VK en deze zouden populairder kunnen worden om te voldoen aan de netto nuldoelstellingen. In plaats van afhankelijk te zijn van een warmtebron in je eigen huis, zoals een boiler, wordt de warmte op een centrale locatie buiten je huis geproduceerd en naar meerdere huizen in de buurt gestuurd. Er zijn momenteel ongeveer 500.000 huizen in het VK die op deze manier worden verwarmd, wat betekent dat er in uw eigen huis geen centrale verwarming nodig is, aangezien de warmte aan u wordt geleverd.

Als u toegang hebt tot natuurlijk water, kunt u in plaats daarvan een waterwarmtepomp gebruiken in plaats van een traditioneel nat centraal verwarmingssysteem. Warmtepompen, hydronische spoelen, elektrische ovens, aardgas, olie, propaan en meer kunnen allemaal warmte leveren in een geforceerd luchtsysteem. Misschien wel een van de meest interessante nieuwe verwarmingssystemen voor woningen, geothermische warmtepompen bieden een ongeëvenaarde efficiëntie ten koste van enige effectiviteit. Dit water stroomt naar plintunits met een laag profiel die warmte van het water naar de kamer uitstralen via dunne metalen vinnen rond de buis, meestal gemaakt van koolstofstaal.

Een netwerk van leidingen gevuld met koelmiddel dat onder uw huis is ingegraven, vervangt traditionele leidingen die buiten uw huis lopen en biedt alle traditionele voordelen van warmtepomptechnologie en lost tegelijkertijd veel van de veelvoorkomende tekortkomingen op. Bedenk welke soorten verwarming elk systeem heeft, welke voor- en nadelen elk systeem biedt en op welke voorwaarden u moet letten bij het kiezen van een systeem. Met deze uitgebreide gids over alle vier soorten centrale verwarmingssystemen en hun voor- en nadelen kunt u beslissen welke optie het beste is voor uw huis.