Wat is Centrale Verwarming en Hoe Werkt het?

Centrale verwarming is een systeem dat warmte levert aan een hele inrichting of gebouw. Warmte wordt gecreëerd op een bepaalde plaats, zoals een stookruimte of mechanische ruimte, en vervolgens verspreid door het hele gebouw via geforceerde lucht, stoom of water dat door leidingen stroomt. Central Air is een HVAC-systeem dat gebruik maakt van kanalen en ventilatieopeningen om lucht door het hele huis te verdelen vanuit een warmtebron zoals een oven. Ketelsystemen worden ook als centraal beschouwd.

In tegenstelling tot Central Air zijn Forced Air-systemen beperkt tot ovens of andere soorten warmtepompen die gebruik maken van kanalen. Warmtepompen werken volgens het principe van warmteoverdracht, wat betekent dat ze geen brandstof hoeven te verbranden om warmte te produceren, maar gewoon warmte verplaatsen van de ene plek naar de andere. Sommige aannemers beweren zelfs dat warmtepompen veel beter zijn als het gaat om het koelen van een huis dan een airconditioner. Het grootste probleem met een warmtepomp is dat ze niet geschikt zijn voor koude klimaten waar de temperatuur gedurende langere tijd onder het vriespunt daalt.

Vergeet niet dat ze voldoende warmte uit de buitenlucht moeten kunnen halen om een huis te kunnen verwarmen. Daarom worden veel warmtepompen geleverd met een extra verwarmingselement dat kan worden ingeschakeld wanneer dat nodig is. De meest voorkomende soort centrale luchtsystemen zijn ovens en ketels. Heteluchtovens zijn ook centrale luchtovens, dus hier struikelen veel consumenten.

Ze zijn precies hetzelfde. De meest voorkomende vorm van centrale verwarming zijn elektriciteit en gas, omdat ze het gemakkelijkst te onderhouden zijn. Gezien het gecombineerde systeem van thermische centrale en elektrische weerstandsverwarming zal het totale rendement lager zijn dan bij het directe gebruik van fossiele brandstoffen voor ruimteverwarming. Eén van de belangrijkste uitvinders van centrale verwarming was William Strutt die in 1793 een nieuw molengebouw in Derby ontwierp met een centrale heteluchtoven.

Kolonel Coke bedacht eerder al een leidingsysteem dat stoom door het huis zou transporteren vanuit een centrale ketel, maar James Watt was de Schotse uitvinder die als eerste een werkend systeem in zijn huis bouwde. Waar een systeem kanalen voor luchtcirculatie bevat, kan centrale airconditioning aan het systeem worden toegevoegd. Eén van de meest voorkomende toepassing is stadsverwarmingssysteem waarbij centraal geplaatste ketels of waterverwarmingstoestellen worden gebruikt om warmte-energie naar individuele klant te circuleren door middel van circulatie van warm water of stoom.