Welke optie is goedkoper voor verwarming en warm water: een systeemketel of een combiketel?

Als je de bedrijfskosten van een systeemketel vergelijkt met een combiketel, dan is het waarschijnlijk dat een combiketel efficiënter is en dus enige besparingen oplevert. Er is ook nog een andere optie, de conventionele ketel die steeds minder vaak voorkomt, maar nog steeds zijn plaats heeft in grote huizen met een lage waterdruk. Systeemketels zijn beter geschikt voor woningen met een grotere verwarmingsbehoefte, terwijl combiketels het tegenovergestelde zijn. Bij de keuze tussen een systeemketel en een combiketel is het goed om te weten dat de verwarmingsvraag van het huis de doorslag geeft.

Op deze manier besteedt de ketel nooit veel tijd aan het opwarmen van het warme water en wordt hij dus nooit lang genoeg van de verwarming afgeleid om de temperatuur in huis te laten dalen. Als er wat warm water wordt gebruikt of als de temperatuur van het water daalt door weinig gebruik gedurende de dag, schakelt de ketel automatisch over naar de warmwatermodus en warmt deze weer op. Dit is hoe een combiketel werkt, maar systeem- en verwarmingsketels kunnen ook zo worden ingesteld dat ze op deze manier werken met een warmwatercilinder. Er zijn enkele opmerkelijke uitzonderingen op de regel 'grote combi's zijn inefficiënt', aangezien sommige fabrikanten grotere verwarmingsketels hebben geproduceerd die een zeer laag vermogen hebben om te verwarmen.

Laten we eens kijken naar enkele voordelen die het kiezen van een systeemketel tot een goede optie maken voor grotere huizen. Maar alles wat een combiketel nodig heeft om je huis van verwarming en warm water te voorzien, zit in de unit zelf. Wanneer u beslist of een systeem of combiketel het beste voor u is, hangt dit af van uw behoeften op het gebied van warm water en verwarming. Onderstaande tabel toont vier combiketels die 14,5-17,8 LPM kunnen leveren, maar toch een laag minimaal vermogen leveren voor verwarming.

Als je op zoek bent naar een manier om je huis te verwarmen en warm water te leveren, dan is het belangrijk om te weten wat je opties zijn. Systeemketels en combiketels zijn twee verschillende soorten ketels die beide hun voordelen hebben. Systeemketels zijn meestal ingesteld om te werken met een niet-geventileerde warmwatercilinder, maar ze kunnen ook werken met geventileerde cilinders. Als je beperkte opslagruimte hebt en je kunt geen aparte warmwatertank opslaan, dan is een combiketel wat je nodig hebt.

Met een ingebouwde pomp kunnen systeemketels snel reageren op de vraag naar verwarming en warm water om de watercirculatie in uw huis te versnellen. Als u meerdere offertes ontvangt voordat u een installateur inhuurt om uw huidige ketel te vervangen, heeft u de grootste kans om de beste deal te vinden en voorkomt u het risico van te veel betalen. Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste reden waarom huiseigenaren met eeen kleinere vraag naar waterverwarming voor eeen combiketel hebben gekozen. Uiteindelijk hangt het er allemaal vanaf welke optie bij uw behoeften past: of u nu kiest voor eeen systeemketel of voor eeen combiketel, beide bieden hun voordelige aspect.