Wat is geclassificeerd als centrale verwarming?

Als je huis een oven, een warmtepomp of een boiler heeft, heb je centrale verwarming. Centrale verwarmingssystemen maken gebruik van centraal geplaatste apparatuur en leidingen of radiatoren om de warmte door uw huis te verdelen. Een centraal verwarmingssysteem heeft een oven die brandstof of elektriciteit omzet in warmte. De warmte wordt door het hele gebouw gecirculeerd, ofwel door ventilatoren die verwarmde lucht door leidingen duwen, door lagedrukstoom naar radiatoren in elke verwarmde ruimte te laten circuleren, ofwel door pompen die warm water door kamerradiatoren laten circuleren.

Primaire energiebronnen kunnen brandstoffen zijn zoals steenkool of hout, olie, kerosine, aardgas of elektriciteit. Centrale verwarming is een systeem dat warmte opwekt en verdeelt in een gebouw. Het doet dit door op één punt warmte te produceren en deze vervolgens via lucht, stoom of water over de rest van het gebouw te verdelen. Centrale verwarmingssystemen worden meestal gebruikt in koudere klimaten om gebouwen te verwarmen.

Een centrale verwarming kan veel ruimte innemen in een woning of ander gebouw en het kan nodig zijn om tijdens de bouw toe- en retourleidingen aan te leggen. Elk huis met een natte centrale verwarming met een relatief nieuwe gasboiler verwarmt je huis al op een van de meest efficiënte manieren die mogelijk zijn. De warmteafgifte kan worden gemeten met warmtekostenverdelers, zodat elke eenheid afzonderlijk kan worden gefactureerd, zelfs als er maar één gecentraliseerd systeem is. Uw centrale verwarming, die kan bestaan uit een elektrische boiler of gasboiler, doet zijn werk op de achtergrond van uw huis om u in de winter van warm water en warmte te voorzien.

Sommige centrale verwarmingsinstallaties kunnen om redenen van brandstof wisselen om redenen van zuinigheid en gemak; een huiseigenaar kan bijvoorbeeld een houtkachel met elektrische ondersteuning installeren voor incidenteel gebruik zonder toezicht. In de 13e eeuw hebben cisterciënzermonniken de centrale verwarming in christelijk Europa nieuw leven ingeblazen door middel van rivieromleidingen in combinatie met houtkachels binnenshuis. Centrale verwarming verschilt van ruimteverwarming doordat de warmteopwekking op één plaats plaatsvindt, zoals een stookruimte of kelder in een huis of een mechanische ruimte in een groot gebouw (hoewel niet noodzakelijk op het geometrisch centrale punt). Hoewel ze veel duurder zijn om te installeren, kunnen ze net zo goedkoop te gebruiken zijn als centrale verwarming op gas en kunnen ze een goede optie zijn als u niet op het gasnet zit.

Omdat centrale verwarmingssystemen met combinatieketels water op aanvraag verwarmen, is er geen opslagtank nodig. Sommige gebouwen in het Romeinse Rijk maakten gebruik van centrale verwarmingssystemen, waarbij verwarmde lucht door lege ruimtes onder vloeren en uit leidingen (caliducten) in muren werd gecirculeerd, een systeem dat bekend staat als een hypocaust. Centrale verwarmingssystemen zijn ontworpen om alle kamers in uw huis te voorzien van warmte uit één bron. Een ding dat alle centrale verwarmingssystemen gemeen hebben, is dat ze vanuit één centrale bron warmte aan uw huis leveren.

In grotere commerciële toepassingen wordt de centrale verwarming verzorgd door een luchtbehandelaar die componenten bevat die vergelijkbaar zijn met die van een oven, maar dan op grotere schaal.