Welk type ketel is het meest efficiënt?

Als het op ketels aankomt, kunnen condensatieketels het meest efficiënte type zijn, met vaak een maximale efficiëntie van maximaal 99 procent tussen brandstof en stoom. Deze ketels recupereren een deel van de latente warmte uit ongebruikte waterdamp die door andere typen ketels wordt verspild door deze terug te geven en te combineren met het ketelwater. Verschillende soorten ketels bieden verschillende voordelen, en hiermee moet rekening worden gehouden bij het afwegen van uw opties en bij de beslissing welke typen centrale verwarmingsketels het beste bij uw huis passen. SAP-winterrendement - dit wordt gemeten door een onafhankelijk laboratorium en is het rendement van de ketel inclusief ruimteverwarming en warm water.

Als je de ruimte hebt, hoef je deze optie niet per se uit te sluiten, omdat het enkele voordelen biedt die andere soorten ketels niet bieden. Tot slot, zoals u kunt zien op de afbeelding hierboven, toont het ErP-label ook het verwarmingsvermogen van de ketel in kW. Systeemketels zijn geschikt voor woningen waar op meer dan één plek tegelijk warm water nodig is. Een combiketel bevat alles wat nodig is om zowel warm water op aanvraag te leveren als uw huis te verwarmen in één unit.

Conventionele ketels zijn erg goed in het leveren van water aan verschillende delen van het huis tegelijk, iets waar combiketels echt moeite mee hebben. Het belangrijkste dat dit type ketel anders maakt, is dat ze olie gebruiken om te werken in plaats van gas. Vergelijkbaar rendement met systeemketels: energie wordt verspild door opgeslagen warm water wanneer het niet wordt gebruikt, maar condensatieketels hebben nog steeds een rendement van 90 procent of meer. Omdat warmtepompen lagere temperaturen produceren dan gas- of elektrische boilers, duurt het langer om uw huis tot een redelijke temperatuur te verwarmen en werken ze het beste in goed geïsoleerde huizen.

Ze zijn efficiënter dan oudere verwarmingsketels zonder condensatie, omdat meer van de gebruikte energie wordt omgezet in warmte door een deel van de energie die tijdens het verwarmingsproces verloren is gegaan, te recyclen. Deze werken op dezelfde manier als systeemketels, waarbij warm water wordt opgeslagen in een cilinder die in meerdere verkooppunten tegelijk kan worden gebruikt. Lees verder om meer te weten te komen over hoe het rendement van de ketel wordt gemeten en welke ketels het meest energiezuinig zijn.